INREDNING OCH BUTIKSKOMMUNIKATION

Jag får väldigt många frågor om utbildningen jag gick. Jag förstår att det börjar närma sig ansökningsperiod och därför tänker jag sammanfatta ett inlägg där ni får svar på de vanligaste frågorna.

Utbildning
Inredning och Butikskommunikation 180 hp
En kombinerad design och företagsekonomisk utbildning vid Linnéuniversitetet i Växjö. 

Vilka förkunskaper krävs?

Man behöver självklart uppfylla betygkraven för att komma till intervju, samt leverera ett bra arbetsprov(beskriver nedan).

Vad bör man tänka på när man gör arbetsprovet? 

Arbetsprovet varierar från år till år, men handlar så vitt jag vet alltid om hur man ”löser problemet”. Det är ingen tävling i vem som tecknar bäst. Beskriv så utförligt som möjligt hur du resonerar och stå för din sak. Det är alltid viktigt att kunna argumentera för sin sak, det kommer man långt på. Och just det, gör något unikt, såklart. 
 
Är det många som söker? 
Ja. Det är en av Sveriges få inredningsutbildningar och jag tror att det är Sveriges enda universitetsutbildning som inkluderar företagsekonomi. 
Positivt och negativt med utbildningen
Det positiva med utbildningen är att den är mångsidig. Man läser varannan kurs kreativ och varannan kurs teoretisk. Jag tyckte att det var skönt med lite variation. Jag är även glad över att utbildningen inkluderar två praktiktillfällen. Det kan vara svårt att veta vad branchen innebär om man inte varit i den innan. Jag uppskattade även att få kunskap om design och stilhistora, samt att man verkligen lärt sig grunderna i inredning och butikskommunikation. Tilläggas bör även att man träffar så otroligt många nya fina vänner(dessutom med samma intresse).
Det negativa med utbildningen är att den ibland kunde kännas ganska mossig. Det hänger väl först och främst på lärarna. Jag hoppas att den har utvecklats och att de tar in fler gästföreläsare!
 
Hur ser jobbchanserna ut efter utbildningen? 
Jobben står absolut inte framför dig när du tagit examen, man får kämpa. IKEA är ett partnerföretag och där arbetar flera av mina klasskamrater som inredare idag. Det gäller att visa framfötterna och vara driven för att nå sina mål. Jag tror inte att jag hade varit där jag är idag om det inte vore för mitt val av praktikplats i tvåan!
 
Hoppas att det här inlägget kan få er att våga ta steget att börja plugga. Jag förespråkar att ha en utbildning i ryggen, även om arbetslivserfarenhet ofta väger tyngre. Man måste ju börja någonstans, right? 

Moodboards och produktboard från mitt exjobb!  

hannasinspo

7 Kommentarer

 • Gud vad roligt!!
  Hittade denna utbildningen av en slump innan idag, och nu genom google hamnade jag på din blogg! Är super intresserad att söka in till våren 2014, och nu har du ju skrivit mycket här på bloggen, men du kan gott rekommendera utbildningen då? 🙂
  Kram!

 • Hej igen! 🙂
  Du säger tvåårigt program? Hittade utbildningen på en annan sida där står det 3 år.. har de ändrat sedan du började eller har du råkat skriva fel? 🙂 Kram!

  • Hej, Det pratades en hel del om att utbildningen skulle förlängas med ett år under min tid där, så det är mycket möjligt att det nu är genomfört. Vilket jag i så fall tycker är toppen! 🙂

 • Hej!

  Trillade in av en slump när jag googlade efter bilder på min golvlampa. Jag är nu fullt underhållen av din sida – tycker du är riktigt begåvad!

  Jo, jag undrar ifall det finns möjlighet att få inköpslista till ovan moodboards och produktboard då jag ser flera möbler jag är intresserad av.

  Tack på förhand!
  Therese

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *